Poćetna / Novosti / Brojni mediji su potvrdili,istina je!

Brojni mediji su potvrdili,istina je!

Brojni mediji u regiji danas su objavili lažnu vijest da je preminuo osuđeni srpski ratni zločinac, krvnik Sarajeva, Ratko Mladić, piše Novi list.

Vijest je ubrzo demantirao Haški tribunal, a iza ovog fake newsa stoji talijanski novinar i učitelj Tommasso Debenedetti. On je jučer kreirao lažni Twitter profil BiH ministrice Bisere Turković.

Niti 24 sata poslije iskoristio je ovaj profil, samo jedan u nizu brojnih lažnih profila na Twitteru koje je stvorio, kako bi objavio ovu lažnu vijest. Mediji su ponovo nasjeli.

“Ovaj profil je lažan i stvorio ga je talijanski novinar Tomaso Debenedetti”, tvitnuto je s tog profila nakon što se lažna vijest pa demantij Mladićeve smrti munjevito proširio cijelom regijom.

“Informacije o smrti Ratka Mladića nisu točne i demantiramo ih“, izjavila je za N1 glasnogovornica Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) sudove Helena Eggleston, piše Novi list.

Na pitanje u kakvom je Mladić zdravstvenom stanju odgovorila je: “Zdravstveno stanje pritvorenika ne komentiramo”, javio je dopisnik N1 iz Bruxellesa.

Mladićev sin Darko izjavio je za portal Večernjih novosti da informacije o smrti njegovog oca “nisu točne”.

U sarajevskim medijima oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. “Ja nemam Twitter. Ništa apsolutno nije točno. To je lažni Twitter. Netko ga je napravio lažno“, rekla je Turković za portal Faktor.ba.

“Društvene mreže su najnepouzdaniji izvor informacija na svijetu, ali im mediji vjeruju zbog potrebe za brzim izvještavanjem”, rekao je svojedobno Debenedetti, kojeg jedni opisuju kao serijskog varalicu, a drugi kao društvenog aktivista.

Koristeći Twitter uspio je zaprijetiti međunarodnim diplomatskim odnosima, zavarati svjetske vođe i posramiti ugledne medijske kuće, pisao je o Debenedettiju još 2014. godine Business Insider.

Debenedetti je sredovječni profesor i otac koji živi u Rimu, sa živopisnom prošlosti i misijom da promijeni način na koji koristimo internet.

Tijekom svoje karijere objavio je više od 60 izmišljenih intervjua s istaknutim osobama, uključujući Johna Grishama, Desmonda Tutua, Mihaila Gorbačova, kardinala Ratzingera i Dalaj Lamu.

Na Twitteru je zadnjih godina otvarao lažne profile brojnih ruskih političara, kao i premijera Švedske i Danske. Otvorio je račun Vladimira Putina, nekoliko dana kasnije promijenio ga je u Edward Snowden.

Ove bi profile potom koristio kako bi objavljivao lažne vijesti, u koje su mnogi povjerovali. Njegov lažni profil ruskog ministra obrane Sergeja Shoigua pratili su AFP, BBC, Bloomberg, The Guardian, The Daily Mail, The Financial Times, Reuters i drugi svjetski mediji.

Proslavio se kad je na lažnom Twitter profilu ruskog ministra unutarnjih poslova 2012. objavio kako su ubijeni predsjednik Sirije Bashar Assad i njegova supruga.

O admin

Takođe provjerite

Vučić panično poručuje: STIGO NAM JE NOVI VIRUS! Slijedi nam totalni ha0s i zaključavanje svega! Spremite se!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je novi britanski soj korona virusa ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!