Poćetna / Zabava i Zanimljivosti / Evo do čega će doći ako budete prekomjerno konzumirali alkohol

Evo do čega će doći ako budete prekomjerno konzumirali alkohol

Povremena nemogućnost zadržavanja urina najčešće stanje je vezano za djetinjstvo.Ono može biti karakteristično i za odraslu dob, najčešće ukazuje na neki veliki patološki proces. Postoje  situacije u kojima ne morate biti bolesni da biste vi imali ovaj problem.

Ljekari su ustanovili da privremenu urinarnu inkontinenciju može uzrokovati prekomjerna konzumacija alkohola. Alkohol ne samo da doprinosi problemu noćne enureze,nego može izazvati i trajniji problem vezan s inkontinencijom urina. Alkohol sam po sebi ne uzrokuje inkontinenciju, ali zato utječe na tjelesne mehanizme koji igraju ulogu u kontroliranju rada bešike.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih alkohol može izazvati inkontinenciju a sada ćemo ih navesti:

Alkohol potiskuje antidiuretski hormon
“Antidiuretski hormon signalizira bubrezima da prestanu proizvoditi urin kada bešika je puna. Alkohol ograničava proizvodnju ovog hormona te vaše tijelo počinje da proizvodi više urina nego što bi trebalo”, navodi urolog James Ulchaker.

Alkohol iritira bešiku
Kod ljudi sa stresnom ili akutnom inkontinencijom, alkoholna pića bi mogla nadražiti bešiku, što dovodi do curenja mokraće. Alkohol iritira bešiku zbog njegovog diuretičkog efekta. On izvlači vodu iz tijela i samim tim ima dehidratacijski efekt.

Alkohol utiče na sposobnost tijela da fizički zadrži urin
Sfinkter, koji je sastavni dio mokraćne bešike, stišće pa opušta se kako bi ispraznio ili zadržao urin. Kada je bešika primorana da brzo radi, ona gubi sposobnost da kontrolira sfinkter, pri čemu uzrokuje curenje.

Veća koncentracija tečnosti
Prema riječima urologa, konzumacija velikih količina alkohola po automatizmu povećava koncentraciju tečnosti u tijelu. Ako ste podložni inkontinenciji u normalnim okolnostima, alkohol će dodatno pogoršati vašu situaciju.

Kofein
Kada pijete alkohol zajedno s nekim kofeinskim napitkom, kao što su to energetska pića, vršite pritisak na već prekomjerno aktivnu bešiku i ubrazavate proces mokrenja.

O admin

Takođe provjerite

Rekla sam dečku da sam vodila ljubav s njegovim najboljim prijateljem, a on je uradio nešto NEOPROSTIVO!

Da ponekad iskrenost u vezi može da izazove veliki problem, uverila se i devojka iz ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!